FANDOM


Libyen


Tiden efter Gaddafi:

Ved hans død:


Gaddafis død skete i forbindelse med oprørsstyrkernes erobring af Gaddafis fødeby Sirte på d. 20. oktober 2011. Gaddafi og resterne af hans styrker forsøgte at flygte fra byen, men blev angrebet af franske jægerfly, hvorefter Gaddafi og hans søn blev taget til fange og henrettet af oprørsstyrkerne. Efter dette var Nato’s erobring af Libyen tilendebragt, og denne periode havde kostet 50.000 libyere livet og har ført til etniske udrensninger.

Da Gaddafi var smidt af magten, åbnede dette også endnu en gang for Frankrig og Storbritanniens adgang til Libyens olie, og efter ham blev der sat NTC , et internationalt accepteret råd bestående af oprørsstyrker, på magten af landet. Allerede i juli havde landets nye klanmagthavere erklæret, at styret ville blive islamisk, baseret på Sharia lovgivningen.

Eftervirkningerne:

I december kom det til kampe om kontrollen over lufthavnen i Tripoli, da der blev fløjet nye pengesedler fra Tyskland til Libyen. Dette betød, at den milits, der havde kontrol over lufthavnen, kunne opkræve en høj told for den meget kostbare forsendelse. Det var Zintan militsen, der havde kontrol over lufthavnen, og de afviste alle de rivaliserende militsers angreb. Denne kamp fortsatte flere steder i Tripoli gennem december og understregede derved at landet ikke længere var en funktionel og sammenhængende stat. [1]

I starten af 2012 generobrede Gaddafi loyalister så ørkenbyen Bani Walid, der ligger 200 km syd for Tripoli, og efterfølgende angreb de også flere andre byer i den sydlige del af landet. På samme i samme måned angreb 2000 demonstranter NTC’s hovedkvarter pga. manglende reformer og mangel på indsigt i deres arbejde. Med hjælp fra soldater blev alle medlemmer af rådet dog hjulpet sikker ud. [2] Da Amnesty International kritiserede det stigende antal drab på tilbageholdte og den uen udbredte brug af tortur, trak Læger uden Grænser sig også ud af Misrata i protest mod torturen.

Libyen står nu over for valget mellem at slå hårdt ned på overtrædelser og oprør, som foregår stort set overalt, eller at blive delt i to og bryde ud i borgerkrig. Mustafa Abdel Jalil (lederen af NTC) har udtalt at: ”Hvis der ikke er sikkerhed, er der ikke nogen love, ingen udvikling og ikke nogen valg”, [3] hvilket kan give et eksempel på situationen i Libyen.


[1] http://leksikon.org/art.php?n=3083

[2] http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2012/01/21/232600.htm

[3] http://jp.dk/udland/mideast/article2654592.eceLink title