FANDOM


Jalil 279270e

Mustafa Abdel Jalil (Formand for rådet)


Libyens Nationale Overgangsråd (NTC):


Efter Gaddafis død blev der d. 22. november sat Libyens Nationale Overgangsråd (NTC) som Libyens midlertidige regering. Overgangsrådet blev dannet d. 27.2.2011 i forbindelse med borgerkrigen, for at fungere som oprørernes regering. Da rådet erklærede sig selv for landets retsmæssige repræsentant d. 5.3.2011, gik ikke lang tid, før de blev anerkendt af Frankrig. Andre lande fulgte så efterfølgende efter, og lande som USA og Danmark anså NTC som den legitime regering fra d. 15.7.2011.[1] Men dette betød dog ikke at de havde fuld magt allerede fra det tidspunkt. Da NTC satte sig som regering efter Gaddafi, overraskede det de andre lande, da størstedelen af rådet bestod af nogle ellers forholdsvis ukendte ministre. Dog er regeringen stadig opbygget, så flest mulige grupper er repræsenteret, så stort set hele Libyen er repræsenteret i rådet.

NTC er dannet med de mål at:

- Koordinere nationale bestræbelser for at befri resten af Libyen.

- Støtte indsatsen i de lokale råd til at arbejde for genoprettelse af normale civile liv.

- Holde tilsyn af det militære råd for at sikre virkeliggørelsen af den nye doktrin for det libyske folks hær i forsvaret af folket og for at beskytte de libyske grænser.

- Gøre det lettere at vælge en grundlovgivende forsamling, som kan udarbejde en ny forfatning til landet, til at sende til folkeafstemning.

- Danne en overgangsregering der skal bane vejen for afholdelse af frie valg.

- Føre gennemførelsen af udenrigspolitikken og regulere forbindelserne med andre lande og internationale of regionale organisationer.[2]


Ca. 2 måneder efter at NATO trak sig ud af Libyen, er modstanden mod NTC dog så kraftig at bl.a. viceformanden, Abdel Hafiz Ghoga, har valgt at trække sig fra sin post, da han ikke længere mente, der var nok opbakning omkring rådet i landet.[3] Dette var også tydeligt set, da der i januar 2012 var flere hundrede demonstranter, som angreb NTC's hovedkvarter pga. manglende reformer. Så rådet, der skulle danne demokrati i Libyen, er ikke blevet taget imod med åbne arme, men er i stedet blevet hårdt kritiseret for sin måde at komme til magten og sin hemmelighedsfulde fremgangsmåde[4]


[1]http://www.denstoredanske.dk/Rejser,_geografi_og_historie/Afrika/Nordafrika/Libyens_Nationale_Overgangsr%C3%A5d

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/National_Transitional_Council

[3] http://jp.dk/udland/article2671588.ece

[4] http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2012/01/21/232600.htm